دلیل شایع ترک در بتن را بررسی می کنیم تا با دانستن این موارد بتوانیم از ترک خوردن انواع بتن جلوگیری کنیم.

ترک در بتن، مشکلی شایعی است که تا حدودی قابل پیشگیری می باشد. سازه های بزرگ که به دست سازندگان مطرح با استفاده از باکیفیت ترین بتن احداث می شود، کمتر با مشکل ترک خوردگی بتن مواجه می شود.

ترک خوردگی در اثر تغییرات دما

یک دلیل شایع ترک در بتن ، ترک خوردگی می باشد. آتش سوزی، هیدراتاسیون، تغییرات دمایی در حین شبانه روز و ... موجب می شوند که تغییراتی در حجم ایجاد شود و در اثر این مسئله، تنشی در عضو بتنی شکل می گیرد. ارتباطی میان تغییر حجم و تغییرات دما وجود دارد که متأثر از ضریب انبساط و انقباض می باشد. ترک های ناشی از تغییرات دما با بکار بردن میلگردهای حرارتی، قابل پیشگیری می باشد.

ترک ناشی از بار ثقلی، بارگذاری و زمین لرزه

یک دلیل شایع ترک در بتن ، بارهای ناشی از زمین لرزه و بارگذاری می باشد. مقاومت کششی بتن پایین تر از مقاومت فشاری آن است. ترک ها در عضو معمولاً در بخشی که در معرض کشش است، اتفاق می افتد. در سازه های بتن آرمه به منظور پیش گیری از این مشکل، بخشی از عضو که در معرض کشش است را با میلگرد مسلح می کنند. چنانچه نیروهای وارده سبب افزایش میزان تنش های وارده از میزان مقاومت عضو شود، ترک های شدیدی در بتن ایجاد می شود. بتن پیش تنیده با مشکل ترک خوردن مواجه نمی شود.

بتن ریزی در هوای گرم

یک دلیل شایع ترک در بتن ، بتن ریزی در هوای بسیار گرم می باشد. هوای گرم سبب تبخیر سطحی و افزایش میزان خشک شدگی در بتن می گردد که به دنبال آن ترک خوردگی در بتن رخ می دهد. دمای هوا و بتن، رطوبت نسبی هوا، نور سوزان خورشید و فشار هوا از عواملی هستند که روی تبخیر سطحی تأثیرگذار هستند. وزش باد در هوای گرم سبب می شود که سرعت تبخیر سطحی به صورت قابل توجهی زیاد شود. هوای گرم سبب به حداکثر رسیدن حجم حباب و ترکیدن آن در بتن هوازایی‌شده می گردد. کاهش میزان حباب ها سبب جمع شدگی بیشتر و ترک خوردگی بیشتر در بتن می شود.

ویبره غلط در زمان بتن ریزی، یک دلیل شایع ترک در بتن

ویبره بتن در مقاومت و کارایی و ظاهر بتن پس از حالت گرفتن تأثیر زیادی دارد. ویبره بتن با هدف بیرون کردن حباب های هوای محبوس در بتن انجام می شود. با ویبره، حباب های هوا از بتن بیرون می روند و جای آن را سنگدانه ها و سیمان پیرامون شان را پرمی کنند. در نتیجه، با بیرون شدن حباب های هوا، چسبندگی بیشتری میان اجزای بتن ایجاد می شود و بتن به حداکثر مقاومت می رسد. کوچک بودن لرزاننده، پایین بودن تواتر لرزش، کوچک بودن دامنه لرزش، کوتاه بودن زمان غوطه وری و فاصله زیاد میان نقاط لرزاندن از جمله مواردی هستند که ترک خوردگی زیادی در بتن را ایجاد می کنند.

دیر شاغول کردن، یک دلیل شایع ترک در بتن

چنانچه مدت زیادی از بتن ریزی ستون ها گذشته باشد و بتن نسبتاً سخت شود و پس از آن، ستون شاغول شود، حتماً ستون ترک می خورد. این مشکل در تابستان بیشتر می شود. چرا که مدت زمان گیرش اولیه کم می شود. در نتیجه برای کاهش ترک در بتن باید پس از ویبره ستون، به شاغول کردن آن اقدام نمود. با شاغول کردن درست و به موقع، از بروز این مشکل جلوگیری کنید. ترک خوردگی بتن حتماً به اقدامات دشواری برای تعمیر نیاز دارد و در مواقعی اصلاً نمی توان به تعمیر بتن اقدام نمود. بنابراین بهتر است اقدام پیشگیرانه را انجام داد و با راهکارهای مناسب از ترک خوردگی بتن جلوگیری کرد.