تجهیزات موردنیاز برای اجرای بتن پیش تنیده شامل جرثقیل یا بالابر معمولی و چوب زیر تیرچه می باشد که تجهیزات ساده و در دسترسی هستند.

برخی از سازه ها به جای بتن معمولی با بتن پیش تنیده ساخته می شوند. بتن پیش تنیده از خصوصیات بسیار خوبی برخوردار است و این مسئله موجب شده است که استفاده از آن را برای ساخت و سازها بسیار سودمند بدانند و با استفاده از آن به دنبال افزایش کیفیت و مقاومت سقف سازه ها باشند.

تیرچه پیش تنیده دارای چه بخش هایی می باشد؟

قبل از صحبت درباره تجهیزات موردنیاز برای اجرای بتن پیش تنیده به تعریف بتن پیش تنیده و اجزای تشکیل دهنده آن می پردازیم. تیرچه پیش تنیده از بتن و رشته های فولادی تشکیل شده است. بتن و رشته های فولادی تحت شرایط خاص به بتن پیش تنیده تبدیل می شوند. کابل های فولادی در بتن پیش تنیده در معرض کشش و تنش از پیش اعمال شده قرار می گیرند و همین مسئله موجب شده است که این تیرچه ها را تیرچه پیش تنیده بنامند. تیرچه پیش تنیده متشکل از پاشنه، جان و کابل های فولادی است.

بتن پیش تنیده به صورت یک تیرچه پیش ساخته است که در کارخانه تولید می شود و سپس به محل استفاده ارسال می گردد. بتنی که در ساخت بتن پیش تنیده به کار می رود، کیفیت بسیار بالایی دارد. وایرهای فولادی به کار رفته در بتن پیش تنیده دارای ضخامت مشخصی است. بتن های پیش تنیده بر اساس استانداردهای خاص تولید می شوند.

مهمترین مزایا و معایب تیرچه پیش تنیده چیست؟

مزایای بتن پیش تنیده شامل موارد زیر است:

·        سادگی و در دسترس بودن تجهیزات موردنیاز برای اجرای بتن پیش تنیده

·        مقاومت بالا در برابر آب و آتش

·        اجرای سریع

·        افزایش انعطاف پذیری

·        مقاومت بسیار بالا در برابر تنش های کششی

معایب بتن پیش تنیده شامل موارد زیر است:

·        محدودیت در استفاده برای سازه های مختلف

·        شرایط سخت برای جابه جایی و حمل و نقل

·        عدم امکان برش

·        مقرون به صرفه نبودن برای سازه های کوچک

بررسی تجهیزات موردنیاز برای اجرای بتن پیش تنیده

یک مزیت بتن پیش تنیده بر اساس توضیحات ارائه شده، سهولت اجرای آن با ساده ترین تجهیزات است. در واقع بر خلاف تصور رایج، برای استفاده از این بتن ها نیاز به تجهیزات و ابزارهای متعدد و پیشرفته ای نیست. ابزارها و تجهیزات موردنیاز برای اجرای این تیرچه ها عبارتند از:

·        جرثقیل معمولی یا بالابر برای جابه جایی تیرچه ها میان طبقات پروژه

·        چوب زیر تیرچه برای دپوی موقت در پروژه های نیاز به دپوی بتن پیش فشرده

·        شمشه، بیل و ماله برای بتن ریزی در نواحی موردنیاز

·        بلوک پرکننده در ضخامت لازم

مراحل اجرای بتن پیش تنیده در پروژه

1-    حمل بتن پیش تنیده از کارخانه به محل پروژه

2-    جابه جایی با استفاده از تجهیزات موردنیاز برای اجرای بتن پیش تنیده و انتقال بتن از محل نگهداری به سقف با استفاده از جرثقیل

3-    نصب تیرچه ها

4-    قرارگیری بلوک های پرکننده

5-    آرماتوربندی در سقف

6-    بتن ریزی نهایی

کاربرد بتن پیش تنیده

با توجه به توضیحات ارائه شده درباره تجهیزات موردنیاز برای اجرای بتن پیش تنیده و خصوصیات بتن پیش تنیده می توان گفت که استفاده از بتن پیش تنیده برای پروژه های کوچک که در معرض بار چندانی نیستند، از نظر اقتصادی توجیه پذیر نیست. زمانی که طول دهانه ها بالاتر از 9 متر است استفاده از بتن پیش تنیده با توجیه اقتصادی همراه است. بنابراین استفاده از بتن پیش تنیده برای پروژه های ساختمانی بزرگ متداول است.

انواع سازه های پل، ساختمان های مسکونی، ساختمان های تجاری، ساختمان های اداری، سازه های صنعتی، منبع آب و ... با استفاده از بتن پیش تنیده اجرا می شوند و این مسئله به نفع سازندگان، پیمانکاران و ساکنین آتی آنها می باشد.