کاهش فرسایش سازه با بتن پیش تنیده، یکی از دستاوردهای استفاده از بتن پیش تنیده در سازه های صنعتی، مسکونی، تجاری، اداری و ... می باشد.

سیستم پیش تنیدگی در سال های اخیر به شدت مورد توجه صنعت ساخت و ساز در کشورهای پیشرفته قرار گرفته است و اخیراً در ایران به عنوان یک روش بهینه و ایمن برای اجرای سقف به کار گرفته می شود.

ساده ترین تعریف پیش تنیدگی

کاهش فرسایش سازه با بتن پیش تنیده به سبب ویژگی های بتن پیش تنیده می باشد. زمانی که مهندسان با بهره گیری از روش های گوناگون، مقدار تنش ها و نیروهای وارده به بتن را بهینه می کنند، در اصل پیش تنیدگی رخ می دهد. پیش تنیدگی مانع از شکست بتن می شود. مهندسان با درک این مسئله که سازه حتماً در معرض تنش های فشاری قرار می گیرد، قبل از رخ دادن این مسئله از میله ها فولادی داخل بتن استفاده می کنند تا این میله ها با بوجود آوردن تنش کششی، نیروهای وارده به بتن را از بین ببرند. این کار، پیش تنیدگی است. با انجام پیش تنیدگی، نقاط ضعف بتن از بین می رود و بتن به ماکزیمم مقاومت کششی دست پیدا می کند.

کاربردهای مختلف بتن پیش فشرده

کاهش فرسایش سازه با بتن پیش تنیده و دیگر مزایای استفاده از بتن پیش تنیده موجب شده است که بتن پیش تنیده دارای کاربردهای فراوانی باشد. بیشترین کاربرد این سازه، مقاوم سازی اتوبان ها، پل ها، تانکرهای آب و دیگر سازه ها می باشد. این بتن برای احداث دیوار و ستون به کار نمی رود اما یک روش اقتصادی می باشد. در زمان احداث دیوارهای باربر و ستون هایی که نیازمند تنش خمشی هستند، بتن پیش تنیده بسیار کاربردی می باشد.

ساخت پل ها با بتن پیش تنیده بسیار سودمند است. هنگامی که برای ساخت یک سازه، بتن در یک مسیر طولانی واقع شود و فاقد تکیه گاه باشد، می توان از آن استفاده نمود. بتن به خوبی در کاهش هزینه های ساخت و ساز مؤثر خواهد بود. برای دهانه های اجرایی که طول آنها حداکثر 6 متر می باشد، بتن مسلح گزینه بهتری است. اما برای سازه هایی با دهانه بالاتر از 9 حتماً باید از بتن پیش تنیده استفاده نمود.

دو روش متفاوت برای اجرای بتن پیش تنیده

کاهش فرسایش سازه با بتن پیش تنیده پس کشیده و پیش کشیده امکان پذیر خواهد بود. روش های مختلف بتن پیش فشرده شامل موارد زیر است:

پیش کشیدگی: در این روش، تاندون ها قبل از بتن ریزی در معرض کشش قرار می گیرند. پیوند میان بتن و میلگردها شکل می گیرد و سرانجام آرماتورهای موجود در بتن در معرض خوردگی و فشار زیاد نخواهند بود. چرا که تنش فشاری مستقیماً به بتن هدایت داده می شود.

پس کشیدگی: پس کشیدگی بدین صورت است که نخست کشش میلگردها را انجام می دهند. بعد از گذاشتن آرماتورها در یک وضعیت ایده آل، بتن ریزی صورت می گیرد. پس از سخت شدن بتن با بهره گیری از جک هیدرولیکی، میلگرد در معرض کشش قرار می گیرد. این مسئله سبب می شود که بعد از برداشته شدن جک ها، کشش همچنان وجود داشته باشد و فشار اعمال شده به خود بتن فرستاده شود.

چگونگی کاهش فرسایش سازه با بتن پیش تنیده

بتن پیش تنیده دارای ماکزیمم استحکام و دوام می باشد. ساختار این بتن موجب می شود که بتن دیرتر فرسوده شود. بتن پیش تنیده دارای خاصیت خود ترمیم شوندگی می باشد. همین مسئله سبب می شود که سازه هایی که با استفاده از بتن پیش تنیده احداث می شوند کمتر با مشکل فرسایش مواجه شوند. با استفاده از بتن پیش تنیده می توان دوام سازه ها را چندین برابر افزایش داد. چرا که کمترین مشکل ترک خوردگی و فرسایش در این سازه ها ایجاد می شود.